Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
Wielki Zderzacz Hadronów potwierdza Model Standardowy
28 lipca 2015, 08:22Na hipotezę o supersymetrii spadł kolejny cios. Dane z Wielkiego Zderzacza Hadronów (LHC) dowodzą, że zmiana kwarka pięknego w kwark górny zachodzi zgodnie z zasadami Modelu Standardowego. Dotychczas pomiary tego rzadko spotykanego zjawiska dawały niejednoznaczne wyniki, co próbowano tłumaczyć właśnie supersymetrią
Pomóż CERN-owi odkryć 'nową fizykę'
22 lipca 2015, 13:51CERN i Yandex Data Factory zapraszają internautów do pomocy w badaniu cząstek i dają przy okazji możliwość wygrania nagrody w wysokości do 7000 dolarów. Fenomen, w badaniu którego mają pomóc internauci to naruszenie liczby leptonowej w sektorze leptonów naładowanych (charged-lepton flavour violation)
Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.
Wiemy, jak Microsoft będzie wspierał Windows 10
20 lipca 2015, 08:46Gdy Microsoft ogłosił, że Windows 10 będzie wspierany przez „czas życia urządzenia” specjaliści zachodzili w głowę, jakie to zmiany w cyklu wsparcia szykuje koncern z Redmond. Teraz dowiadujemy się, że wsparcie dla Windows 10 będzie wyglądało podobnie, jak dla dotychczasowych wersji OS-u.
W CERN-ie odkryto pentakwarki
14 lipca 2015, 16:40Naukowcy z CERN-u poinformowali o odkryciu nowej klasy cząstek – pentakwarków. Odkrycia dokonano w ramach eksperymentu LHCb w Wielkim Zderzaczu Hadronów.
Precyzyjnie o protonie
9 lipca 2015, 12:09Po 15 latach pomiarów i 8 latach obliczeń oraz sprawdzania błędów naukowcy pracujący przy projektach H1 i ZEUS opublikowali najbardziej precyzyjne informacje dotyczące wewnętrznej struktury i zachowania protonu. Dane, które posłużyły do analizy, pochodziły z ponad miliarda zderzeń protonów z elektronami oraz pozytonami, wykonanych w latach 1992-2007 w akceleratorze HERA
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
Jeden gen stworzył mamuta?
3 lipca 2015, 13:26Vincent Lynch, profesor genetyki z University of Chicago mówi, że w przewidywalnej przyszłości ludzkość będzie w stanie sklonować mamuta. Jednak, dodaje, nie powinniśmy tego robić.
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.